Marcel Smits
Dec 11, 2019

Bubbels

In de aanloop naar Kerst worden de dagen korter en is het sneller donker… De hoeveelheid (online) nieuws stemt mij meer dan anders somber en dat gevoel beïnvloedt dan mijn beeld- en meningsvorming. Ik weet het en ook ik krijg, als ik niet oppas, alleen maar meer van waar ik mij toch al mee omring. Ik word bevestigd in wat ik vind, voel, denk, zeg, lees en post. Ik maak deel uit van mijn ‘bubbels’: die van mijn werk, relatie, status, vriendschap. En zo neem ik dingen voor lief omdat ze nu eenmaal zo gaan en omdat het makkelijk is. Veilig maar ook wel bloedsaai.

Houd een open blik

Collega professionals noemen het een van de grootste uitdagingen van onze tijd: ‘ontbubbelen’. Kritisch zijn op je eigen veronderstellingen en aannames. Je niet laten leiden door de eigen bubbels waarin je verkeert maar zelf op zoek gaan naar andere overwegingen en emoties. Even afstand nemen, kijken en luisteren. Als communicatieprofessional staan wij immers voor wederkerigheid!

Laat je inspireren

Het laatste boek van Rutger Bregman was voor mij een breinkraker… De meeste mensen deugen! Het helpt in deze donkere dagen voor Kerst. Een mooie zoektocht naar een ander mensbeeld, dat mooi afsteekt tegen het sombere beeld dat in mijn bubbels of aan mijn borreltafels opdoemt. 

ontbubbelen

Laat je al lezend inspireren om uit je eigen bubbel te stappen. En herken je mijn bubbel? Lees dan zeker het boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen!

Marcel Smits

Manager Opleiden bij Van der Hilst Communicatie.

Inspirende nieuws & blogposts

Grote woorden in de #MeToo-discussie?

Mar 13, 2024
In reactie op maatschappelijke bewegingen zoals #MeToo doen organisaties pogingen om grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid aan te pakken...
Lees verder

Essay en kennissessie Beroepstrots Betteke van Ruler

Mar 12, 2024
Betteke van Ruler schreef speciaal voor het 50-jarig jubileum van Van der Hilst een essay over beroepstrots. Betteke mist die trots namelijk wel eens..
Lees verder

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed dix nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostru exerci tation ullamcorpe.