Leergang: Train de Trainer

Home / Opleiden / Leergang: Train de Trainer

 

Leergang: Train de Trainer

Trainen is een vak. Een vakmanschap dat steeds meer gevraagd wordt van communicatieprofessionals. Deze 5-daagse leergang tot trainer geeft je een stevige basis om je trainerschap verder te ontwikkelen. Je leert trainingen te ontwerpen én te geven. Je vult je rugzak met leervormen en tips om aan te sluiten bij de praktijk van je deelnemers. Jij leert te trainen, op je eigen, persoonlijke manier. Op die manier leren je deelnemers echt van jou!

Factsheet
Alle informatie op een rijtje in één PDF? Download hier de factsheet

Schermafbeelding 2018-05-24 om 15.07.41

Prijs De prijs voor deze training is afhankelijk van het gewenste maatwerk.
Aantal deelnemers In overleg
Startdatum

In-company op aanvraag

 

 

Locatie In overleg
Senior Communicatieprofessional C

Wat ga je leren?
De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Voorbereidingsfase: wat maakt een training een training? Wat is het verschil met andere leerbijeenkomsten? Wat is het verschil tussen maatwerk- en open aanbod-trainingen? Wat betekent dat voor je voorbereiding? Wat is belangrijk in de intakefase? Hoe kom je tot haalbare trainingsdoelen?
 • Ontwerpfase: hoe ontwerp je een leuke en leerzame training op basis van geformuleerde leerdoelen? Hoe kom je tot juiste werkvormen, tussenoefeningen en kernoefeningen? Zet je trainingsacteurs in of niet? Welke theorie neem je als vertrekpunt?
 • Introductie: je programma en jezelf aantrekkelijk en duidelijk neerzetten, doelstellingen, grenzen daaraan en ieders verantwoordelijkheid daarin.
 • Helder en overtuigend instrueren.
 • Verankering en evaluatie: hoe bespreek je trainingsonderdelen zo na, dat deelnemers maximaal leren?
 • Leerstijlen: hoe verwerk je verschillen in leerstijlen in een juiste mix van werkvormen, ijsbrekers en warming-up oefeningen?
 • Uitstraling en enthousiasme: hoe presenteer je trainingsonderdelen aantrekkelijk en interactief? Hoe zet je jezelf als instrument in? Hoe kun je je eigen energie en die van de deelnemers goed managen?
 • Groepsdynamica: hoe kun je effectief omgaan met weerstand (en hoe kun je deze grotendeels voorkomen?) en doelgericht interveniëren?

Hoe ga je leren?
Tijdens deze leergang leer je door te doen. Met jouw eigen trainingsprogramma (fictief of echt, afhankelijk van jouw situatie op dit moment) als uitgangspunt. Je oefent in de bovengenoemde vaardigheden en daarop gebaseerde observatiepunten. Je krijgt tops en tips om je performance te optimaliseren.

Persoonlijke voorbereiding
Voorafgaand aan de leergang ontvang je een uitgebreid intake-formulier. De trainer speelt hierdoor goed in op jouw ervaringsniveau en specifieke leerwensen.

Opbouw
In de leergang ontwikkel je je eigen training, die je zo in je eigen praktijk kunt uitvoeren. Tussen de lesdagen door krijg je opdrachten mee. Tijdens de lesdagen krijg je nieuwe input, gelegenheid om te oefenen en feedback, die je weer een stap verder helpen in je trainerschap. Je krijgt volop gelegenheid om te experimenteren met de aangereikte tips en theorie. 

Resultaat
Na afloop van de leergang:

 • Ken je de essentials van het trainersvak.
 • Neem je pro-actief, met meer gemak en succes je trainersrol in.
 • Weet je je programma aantrekkelijk, speels en effectief uit te voeren.
 • Sta je krachtiger en met meer zelfvertrouwen voor de groep.
 • Heb je een concrete opzet in handen voor een eigen training die je met succes kunt uitvoeren. 

Competenties
In de leergang werk je aan de volgende (TMA) competenties die voor een trainer van belang zijn: durf, innoverend vermogen, visie, creativiteit, coachen en ontwikkelen van medewerkers. 

Wij gebruiken de competentietaal van TMA (Talent Motivatie Analyse). Wil je meer weten over onze TMA-methodiek? Lees er hier meer over.

Voor wie?

 • Je bent een communicatieprofessional die al trainingen geeft of trainingen wilt geven.
 • Je hebt behoefte om je fundament als trainer te verstevigen.
 • Je wilt snel de essentie van het trainersvak leren.
 • Je houdt van leren door te doen.

Meer opties
Interesse in de leergang als een maatwerk in-company voor jouw organisatie? Of behoefte aan een individuele coaching op trainers-vaardigheden? Met jouw ervaringen in de praktijk als vertrekpunt? Vraag dan naar de mogelijkheden. Coaching on the job is er één van! 

Neem voor een vrijblijvend advies contact op met ons op via: (033) 450 50 00 of info@hilst.nl

Jij staat bij ons voorop!

Onze docenten en trainers gaan intensief met je aan de slag. Ze geven je voortdurend persoonlijk feedback. Ze geven je de ruimte om je casuïstiek in te brengen. Zo neem je je dagelijkse praktijk mee in de opleiding. En neem je het geleerde een dag later weer mee terug naar je werk. Je krijgt van ons een mentor, die jou bij de start, halverwege en aan het einde van de opleiding begeleidt in jouw persoonlijke beroepsontwikkeling. De vragen die bij jou leven zijn herkenbaar voor jouw mede-cursisten. Dat schept een band. Daarnaast bouw je hierdoor aan je communicatienetwerk van de toekomst.
INTENSIEF_Education-Icons-15-01.png

Intensief
PERSOONLIJK_Teamwork-Icons-16-01.png

Persoonlijk
STATE OF THE ART_Education-Icons-12-01.png

State of the art

Schrijf je nu in!