Persbericht schrijven

Home / Trainen / Persbericht schrijven

 

Persbericht schrijven

Effectieve Bedrijfscommunicatie

Een goed persbericht schrijven is een kunst. En tegenwoordig is het persbericht, of nieuwsbericht, de basis voor al je communicatiekanalen. Je kunt het op zoveel manieren gebruiken, des te meer reden om daar eens goed bij stil te staan.

Schermafbeelding 2018-05-24 om 15.07.41

Prijs De prijs voor deze training is € 550,-

Onze trainingen en opleidingen zijn vrijgesteld van btw.

Aantal deelnemers 12
Startdatum 31 januari 2019
Locatie Maanlander 47
3824 MN Amersfoort
Persbericht schrijven

Het nieuws vangen in tekst
Een journalist krijgt doorgaans enkele honderden persberichten per dag. Jouw bericht moet eruit springen, goed leesbaar zijn en natuurlijk het nieuws in al zijn nuances vangen.

In deze training ga je het volgende leren:


(Her)ken de nieuwswaarde
Het begint bij nieuwswaardigheid. Want een goed geschreven persbericht over oud nieuws is geen nieuws. Nieuws blijft een subjectieve invulling van alles wat om ons heen gebeurt. Maar gelukkig zijn er enkele handvatten en wetmatigheden. Leer het herkennen en verwoorden. Alleen als je begrijpt wat voor de journalist nieuwswaardig is, kun jij jouw nieuws zo presenteren dat de kans zo groot mogelijk wordt dat hij ermee aan de slag gaat.

De succesvolle opbouw
Wat is de beste opbouw van een persbericht? Wat zet je waar en ga aan de slag met taal. Welke woorden gebruik je. Wat doet framing daarin? Gebruik je wel of niet een quote of tussenkopjes etc.

De doorvertaling naar andere middelen
Het persbericht is eigenlijk je basistekst voor alles. De volgende stap is de doorvertaling. Leer hoe je deze tekst vervolgens vertaalt naar; online platforms, je website, intranet. Geef het de juiste #hashtag en tags. Zo zorg je ervoor dat in elk geval op al jouw mediakanalen je nieuws op de juiste plek komt. 

Hoe ga je leren?
In deze training Persbericht schrijven ga je als volgt leren effectiever te worden:

Persoonlijke voorbereiding
Na je inschrijving ontvang je een kort en inspirerend document om je goed op de training voor te bereiden. Dit helpt je om met optimale focus de training te volgen en om het maximale eruit te halen. Bij de voorbereiding hoort het zoeken van een case (en bijbehorende achtergrondinformatie) om je persbericht over te schrijven.

Oefenen
Tijdens de training is het vooral doen! Na een introductie ga je jouw persbericht schrijven. In drie korte sessies werk je toe naar een persbericht wat nieuwswaardig is, de juiste tone of voice en framing toepast, vertaald is naar de verschillende mediakanalen van jouw organisatie. Daarbij werken we plenair, individueel en soms in groepjes. Het enige wat je dan nog rest is op Verzenden drukken.

Theorie
De theorie, gekoppeld aan praktisch tips krijg je mee als hand-out.

Resultaat 
Na afloop van deze training kun je:

  • Een persbericht opstellen volgens de opbouw die daarbij gebruikelijk is en zelf toepassen op de verschillende journalistieke invalshoeken
  • Het nieuws vertalen naar de juiste tone of voice en framing.
  • Je persbericht vertalen naar de verschillende mediakanalen van jouw organisatie.

Je moet regelmatig nieuws- of persberichten schrijven en merkt dat je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden. Het vertalen van een groot complex verhaal naar 1 A-viertje met daarin bovendien het nieuws nadrukkelijk bovenaan is nog een worsteling voor je. Doe mee en krijg meer handvatten voor je schrijfklussen en grip op de nieuwswaardigheid.

Incompany
Wil je samen met je collega’s de training volgen? Op het moment dat het jullie uitkomt? Dat kan. Verschillende organisaties gingen je voor. We maken hiervoor graag een programma op maat voor jou en je collega’s.

Maak gebruik van de download voor meer informatie.

Meer weten?
Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op via 033 450 5000 of stuur een e-mail naar info@hilst.nl

Schrijf je nu in!