Opleiding Senior Woordvoerder

Home / Opleiden / Opleiding Senior Woordvoerder

 

Opleiding Senior Woordvoerder
Cedeo erkend

Woordvoering is een prachtig vak! Je hebt een afwisselend takenpakket. Van informatie vergaren bij collega’s over een ingewikkeld onderwerp, het coachen van de directeur voor een mediaoptreden tot het zelf voor een camera staan bij een crisis. Als woordvoerder is voor jou geen dag dezelfde en beschik je over specifieke competenties en vaardigheden. Stressbestendig zijn, razendsnel tot de kern komen, goed zijn in het opbouwen van relaties en oog hebben voor belangen en mogelijk negatieve framing. Daarnaast ben je ook nog 24/7 bereikbaar en heb je warme perscontacten. Je hebt  als woordvoerder dus een drukke baan! En slaag je in het bereiken van jouw doelen, dan is het absoluut ook een baan waar je heel veel energie van krijgt.

Samen met Van Luyken bieden we de opleiding Senior Woordvoerder. Met deze opleiding kun je als woordvoerder, of communicatieprofessional met woordvoering in de portefeuille, aan de slag! Om straks met nog meer zelfvertrouwen, inzicht in de laatste trends en relevante vaardigheden jouw vak uit te oefenen. In 11 bijeenkomsten delen wisselende docenten, vakexperts van naam en faam, hun kennis en ervaring.

Factsheet
Alle informatie op een rijtje in één PDF? Download hier de factsheet.

Of wil je direct naar het inschrijfformulier?

Schermafbeelding 2018-05-24 om 15.07.41

Prijs De prijs voor deze opleiding is € 6.895,
Aantal deelnemers 15
Startdatum

Nieuwe datum 2022 volgt. Alvast een optie plaatsen of als eerste op de hoogte van de nieuwe datum? Stuur een e-mail naar info@hilst.nl

Locatie Aristo meeting center
Utrecht Lunetten
senior-woordvoerder
 • 11 bijeenkomsten met wisselende docenten uit de praktijk.
 • Vaste begeleiding van ervaren woordvoerder Youssef Eddini
 • Studiebelasting gemiddeld 12 uur per week.
 • Voor medior -en senior communicatieprofessionals met een aantal jaren werkervaring in het communicatievak.

Veel leren in korte tijd

In een paar maanden tijd ga je in een groep van maximaal 15 deelnemers intensief aan de slag. Docenten, gepokt en gemazeld in de praktijk, delen hun kennis en ervaring. Zij dagen je uit om uit je 'comfortzone' te komen en flink te groeien. Je oefent veel en vaak: je vaardigheden maar ook de methodieken. Daarnaast werk je aan jouw leerdoelen. Dit zorgt ervoor dat je na deze opleiding nog beter weet waar je voor staat en welke kwaliteiten je inbrengt. Want als je je daarvan bewust bent, dan ben je gegroeid in je prachtige vak.

Jij staat voorop

Jij als persoon staat bij ons voorop.

 • Docenten en trainers begeleiden je intensief en geven je persoonlijk feedback. Je krijgt volop ruimte om je eigen casuïstiek in te brengen. Zo kun je het geleerde een dag later meteen in praktijk brengen.
 • Je persoonlijke coach staat vanaf de start klaar en begeleidt je tijdens de opleiding, zodat jij je optimaal in je beroep ontwikkelt.
 • De vragen die bij jou leven, zijn meestal herkenbaar voor je mede-deelnemers. Dat schept een band. Zo bouw je verder aan een waardevol relatienetwerk. 

Wat kun je verwachten?

De opleiding bestaat uit drie blokken van in totaal 11 lesdagen (22 dagdelen). De opleiding vindt plaats in Aristo Meeting Center Utrecht Lunetten. Tijdens de lesbijeenkomsten discussieer je over relevante thema's, formuleer je woordvoeringslijnen en strategische statements, oefen je met het geven van begrijpelijke statements die bijblijven voor de camera en leer je van elkaars casuïstiek, aanpak en vragen. 

Opbouw van het programma

Het programma bestaat uit 11 bijeenkomsten* met wisselende docenten. De gastdocenten zijn toonaangevende vakexperts zoals Bregittha Nuyten, Ronald van der Aart, Hendrik Jan Eijpe, Ernst Moeksis en Youssef Eddini.

Blok 1 -de context van de woordvoerder

Bijeenkomst 1 

 • Trends in publieke opinievorming 
 • Ontwikkelingen in journalistiek (werkwijze, principes, ethiek, rechten, plichten etc.)

Bijeenkomst 2

 • Omgang met de media door bedrijven en organisaties – een overzicht van de laatste vijf jaar
 • Twee organisaties in een media/Twitter-storm – een nabeschouwing
 • Recente ontwikkelingen rond omgaan met de media (van reactief naar proactief)
 • De context van jouw organisatie

Bijeenkomst 3

 • Interne dynamiek: wie dien je in de organisatie?
 • Ethiek: tegen welke grenzen loop je aan? 

Blok 2 - dé onmisbare vaardigheden voor woordvoerders

Bijeenkomst 5

 • Statements en kernboodschappen formuleren
 • Position papers en Q&A's opstellen

Bijeenkomst 6 

 • Mediatraining

Bijeenkomst 7 

 • Begeleiden en coachen van derden bij hun woordvoering

Blok 3 - de praktijk van de woordvoerder

Bijeenkomst 8 

 • Crisiscommunicatie 

Bijeenkomst 9 

 • Zelf nieuws maken
 • Genereren van free publicity
 • Maken van een PR-plan

Bijeenkomst 10 – Op bezoek bij…

 • Ochtend: beursgenoteerd bedrijf / koersgevoelige en financiële communicatie
 • Middag: ministerie of andere organisatie (NGO, semi-overheid)

Bijeenkomst 11 – De context van de journalist

 • In gesprek met journalisten over thema's en werkwijze journalisten

*volgorde programma en docenten o.v.b. van wijzigingen

Jouw Coach

Youssef Eddini is managing partner bij Van Luyken en heeft al bijna 30 jaar ervaring met woordvoering. Daarnaast is hij een zeer ervaren senior sparringpartner op het gebied van identiteit, merkpositionering en (marketing)communicatie die energie en beweging creëert. Bovendien is hij maatschappelijk bewogen en betrokken. Youssef is een echte communicatiestrateeg, die goed weet hoe hij merken kan bouwen, reputaties kan managen en koel blijft als hij voor hete vuren staat. Bij mooie merken zoals NPO, Ziggo, NOS en KLM stond hij als directeur communicatie aan het roer. Regelmatig geeft hij media- en presentatie trainingen.

Als ervaren woordvoerder helpt hij jou, nieuwsgierig en vol enthousiasme, je doelen te bereiken.

Over Van Luyken

Van Luyken is hét communicatieadviesbureau dat je belt als je 24/7 ondersteuning nodig hebt op het gebied van crisiscommunicatie. Maar ze doen zoveel meer! Van Luyken is gebouwd op drie pijlers: advisering, trainingen en detachering. De adviestak richt zich op positioneringsvraagstukken, communicatiestrategieën, campagnes, crisiscommunicatie en public affairs. Onder het label De Trainingsstudio geven vakmensen training en coaching in presenteren, mediawoordvoering en crisiscommunicatie. Voor de derde pijler – detachering van communicatieprofessionals – staat een uitgebreid en gevarieerd netwerk paraat om projecten te ondersteunen of tijdelijk communicatieteams te versterken of aan te sturen.

Annulering
Bij afmelding op of na de start van de opleiding is het gehele bedrag van de opleiding verschuldigd. Als start van een opleiding hanteren wij de datum van het startgesprek. Wanneer dit gesprek nog niet is ingepland, geldt op het moment van annuleren, de eerste lesbijeenkomst als start van de opleiding. Lees er meer over in onze leveringsvoorwaarden

Jij staat bij ons voorop!

Onze docenten en trainers gaan intensief met je aan de slag. Ze geven je voortdurend persoonlijk feedback. Ze geven je de ruimte om je casuïstiek in te brengen. Zo neem je je dagelijkse praktijk mee in de opleiding. En neem je het geleerde een dag later weer mee terug naar je werk. Je krijgt van ons een mentor, die jou bij de start, halverwege en aan het einde van de opleiding begeleidt in jouw persoonlijke beroepsontwikkeling. De vragen die bij jou leven zijn herkenbaar voor jouw mede-cursisten. Dat schept een band. Daarnaast bouw je hierdoor aan je communicatienetwerk van de toekomst.
INTENSIEF_Education-Icons-15-01.png

Intensief
PERSOONLIJK_Teamwork-Icons-16-01.png

Persoonlijk
STATE OF THE ART_Education-Icons-12-01.png

State of the art

Schrijf je nu in!