Yvonne Meijer
May 15, 2023

 

Trainer aan het woord: Nynke Sikkema
Leiderschap, coaching, communicatie en persoonlijke ontwikkeling zijn onderwerpen waarvan het hart van Nynke Sikkema sneller gaat kloppen. Ingrediënten die samenkomen in onder andere training ‘De Communicatiestrateeg’ waarvan zij namens Van der Hilst Communicatie de trainer is. 
´Of je adviseur, leidinggevende of coach bent, het helpt om je bewust te zijn van jouw eigen patronen en de beeldvorming van anderen. Met veel plezier lever ik een bijdrage aan de bewustzijnsontwikkeling van mensen met wie ik samenwerk, zodat ze met meer plezier hun werk doen en betere resultaten behalen.


Nynke startte haar loopbaan in het communicatievak. Na het volgen van een persoonlijke ontwikkeltraining raakte zij geïnteresseerd in het trainersvak. Uiteindelijk deed ze meerdere jaren ervaring op als vaste trainer bij een trainingsbureau. Tegenwoordig werkt Nynke als zelfstandig trainer/coach vanuit haar eigen bedrijf.

‘Omdat ik begrijp hoe het op een communicatieafdeling werkt, er leiding heb gegeven en ik ervaring heb als trainer/coach, kan ik mij goed verplaatsen in de deelnemers van Van der Hilst Communicatie’, legt Nynke uit. ‘Ik ken de valkuilen en uitdagingen waar communicatieprofessionals mee te maken hebben.’

Patronen herkennen, zorgt voor groei
Het gaat in Nynke’s ogen niet alleen om bewustwording van de rol die je binnen jouw organisatie vervult. ‘Een communicatieteam is zowel strategisch, tactisch als uitvoerend bezig. Het feit dat je óók middelen maakt, heeft invloed op de manier waarop opdrachtgevers en collega’s naar je kijken. Dat is echt complex aan het communicatievak: het is zo breed en gevarieerd en continue in ontwikkeling. Daar bovenop komen nog jouw persoonlijke patronen, die van invloed zijn op jouw werk. Misschien maak je jezelf van nature kleiner, ben je perfectionistisch of heb je de neiging om niets uit handen te geven. Tijdens de trainingen die ik geef helpen de gastdocenten en ik de deelnemers om deze patronen te herkennen en de effecten daarvan te begrijpen. Dat helpt om te groeien in jouw werk.’

Postitieve invloed uitoefenen dankzij persoonlijke ontwikkeling
Ter illustratie geeft Nynke een voorbeeld: ‘Recent was er een deelnemer die zich overmatig verantwoordelijk voelde voor haar werk, met als resultaat dat ze veel te veel taken op haar bordje had. Ze ging als het ware op de stoel zitten van collega’s en opdrachtgevers en nam bepaalde taken over terwijl zij onvoldoende bevoegdheden had. En dan kun je, ook al heb je de beste intenties, snel in de problemen komen.

Zij zag tijdens de training in - toen ze wat meer afstand kon nemen van de situatie waar ze in zat -  dat, naast ‘nee’ zeggen, het heel belangrijk is hoe je aan het begin van een opdracht contracteert en duidelijke afspraken maakt over jouw bijdrage. Concrete verbeterpunten om vervolgens mee aan de slag te gaan. Hiermee kreeg ze meer overzicht, maakte ze keuzes en kreeg grip op haar eigen agenda. Als je je bewust bent van jouw patronen ben je beter in staat om invloed uit te oefenen op het positieve eindresultaat. Oftewel, tijdens de training vergroot je je beïnvloedingsvaardigheden.’

Positie innemen door strategisch handelen
Soms helpt het om ‘te zitten met je benen op de tafel’ en een situatie te doordenken en doorvoelen. Door vanuit een helicopterview naar de situatie te kijken, kan je daarnaast veel beter overzien welke strategische keuzes je moet maken. En dat helpt om meer positie in te nemen. Nynke: ‘Johan Cruijff verwoordde dat mooi: ‘Je kunt het pas zien als je het door hebt’. Door op een afstand waar te nemen, schat je beter in wat het van jou vraagt, hoe je een situatie vanuit jouw positie positief kunt beïnvloeden en wie je daarbij kan helpen. Zo vergroot je je strategisch handelingsrepertoire. 

Yvonne Meijer

Yvonne werkt als freelance communicatieprofessional vanuit haar eigen bedrijf Bureau910. Schrijven loopt, sinds haar opleiding aan de School voor Journalistiek, als een rode draad door haar loopbaan. Voor Van der Hilst Communicatie zet ze die vaardigheid dan ook met veel plezier in.

Inspirende nieuws & blogposts

Grote woorden in de #MeToo-discussie?

Mar 13, 2024
In reactie op maatschappelijke bewegingen zoals #MeToo doen organisaties pogingen om grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid aan te pakken...
Lees verder

Essay en kennissessie Beroepstrots Betteke van Ruler

Mar 12, 2024
Betteke van Ruler schreef speciaal voor het 50-jarig jubileum van Van der Hilst een essay over beroepstrots. Betteke mist die trots namelijk wel eens..
Lees verder

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Leuk zelfs! Nadia, Barbara, Danet en Camila beantwoorden graag jouw vragen of brengen je in contact met een collega die je verder kan helpen. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@hilst.nl of bel 033-450 5000