Lilian Van Zandbrink
Dec 17, 2018

Uitreiken naar de omgeving van de organisatie is een must. Zonder een beeld bij die omgeving en contact met, kan je nooit van invloed zijn op de omgeving. Om je eigen communicatie effectiever te maken, is het dus zaak om inzicht te verkrijgen in de belangen, drijfveren en issues van de partijen om je heen.


Dát, beste communicatieprofessionals, is de kern van omgevingsbewustzijn.

Wees omgevingsbewust en doe moeite om jouw omgeving te leren kennen. Hoe ziet deze eruit? Wat zijn trends en issues? Hoe ziet het krachtenveld eruit? Wie zijn de belanghebbende partijen en waarom doen zij wat zij doen?


Want als je duiding kunt geven aan de meningen en ontwikkelingen om je heen, kan je op basis daarvan proactief zijn. Om zo beweging te creëren, draagvlak te verkrijgen en je mening te positioneren. In de omgeving van jouw organisatie.
OmgevingsbewustzijnDus wat je ook doet, ga vooral naar buiten. Letterlijk en figuurlijk. Stap erop af. Maak contact. Zet je antennes open en reik oprecht uit naar belanghebbende personen en partijen om je heen.

Drink een kop koffie. En vraag vooral naar wat hen bezighoudt. Ontdek waar de belangen over en weer zitten. En kijk ook met de ogen van buiten naar binnen. Wat zien zij?

Zonder dat contact en de verbinding met jouw omgeving, zet je geen beweging in gang. En zonder beweging geen beïnvloeding. Dus wil je draagvlak creëren met communicatie, reik dan uit naar buiten. En heb het sámen goed.

Lilian Van Zandbrink

Lilian de drijvende kracht achter Verenigingswerk én docent in de C-Opleiding bij Van der Hilst.

Inspirende nieuws & blogposts

Uitdagende communicatierol binnen en buiten de muren van de forensische zorg

Nov 29, 2022
Communicatieprofessional aan het woord: Ypie Veenstra. In haar werk heeft Ypie Veenstra samen met haar twee vaste communicatiecollega’s een niet..
Lees verder

Trainer aan het woord: Edi van Gelder

Nov 9, 2022
Edi van Gelder: ‘Juist adviseurs zouden hun gesprekspartner moeten laten praten om zo beter te kunnen adviseren. In de training adviesvaardigheden..
Lees verder

Technologie, complexiteit en vertrouwen: de toekomst van communicatie!

Nov 9, 2022
  Lisette Kaptein is Ontwikkelmanager bij Van der Hilst Communicatie. Zij heeft onder andere 15 jaar ervaring als communicatieadviseur bij de..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed dix nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostru exerci tation ullamcorpe.