Lilian Van Zandbrink
Dec 17, 2018

Uitreiken naar de omgeving van de organisatie is een must. Zonder een beeld bij die omgeving en contact met, kan je nooit van invloed zijn op de omgeving. Om je eigen communicatie effectiever te maken, is het dus zaak om inzicht te verkrijgen in de belangen, drijfveren en issues van de partijen om je heen.


Dát, beste communicatieprofessionals, is de kern van omgevingsbewustzijn.

Wees omgevingsbewust en doe moeite om jouw omgeving te leren kennen. Hoe ziet deze eruit? Wat zijn trends en issues? Hoe ziet het krachtenveld eruit? Wie zijn de belanghebbende partijen en waarom doen zij wat zij doen?


Want als je duiding kunt geven aan de meningen en ontwikkelingen om je heen, kan je op basis daarvan proactief zijn. Om zo beweging te creëren, draagvlak te verkrijgen en je mening te positioneren. In de omgeving van jouw organisatie.
OmgevingsbewustzijnDus wat je ook doet, ga vooral naar buiten. Letterlijk en figuurlijk. Stap erop af. Maak contact. Zet je antennes open en reik oprecht uit naar belanghebbende personen en partijen om je heen.

Drink een kop koffie. En vraag vooral naar wat hen bezighoudt. Ontdek waar de belangen over en weer zitten. En kijk ook met de ogen van buiten naar binnen. Wat zien zij?

Zonder dat contact en de verbinding met jouw omgeving, zet je geen beweging in gang. En zonder beweging geen beïnvloeding. Dus wil je draagvlak creëren met communicatie, reik dan uit naar buiten. En heb het sámen goed.

Lilian Van Zandbrink

Lilian de drijvende kracht achter Verenigingswerk én docent in de C-Opleiding bij Van der Hilst.

Inspirende nieuws & blogposts

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Verandercommunicatie praktische tips die je kunt toepassen in jouw werkomgeving

Feb 13, 2024
Veranderingen zijn aan de orde van de dag, of ze nu groot of klein zijn, of ze nu van binnenuit of van buitenaf komen. Heb je te maken met een..
Lees verder

Verandercommunicatie in de praktijk bij gemeente Den Haag

Jan 15, 2024
‘Inspirerend praktijkverhaal. Borre Benjamins en Leonie Otto waren beiden als strategisch communicatieadviseur betrokken bij een verandertraject bij..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Leuk zelfs! Nadia, Barbara, Danet en Camila beantwoorden graag jouw vragen of brengen je in contact met een collega die je verder kan helpen. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@hilst.nl of bel 033-450 5000