Betteke van Ruler
Dec 18, 2019

Leren is verslavend! Maar het kost tijd en in Ons Mooie Vak (OMV) werkt iedereen zich een slag in de rondte. Betteke van Ruler geeft je praktische tips hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen ook als je geen tijd hebt voor een lange studie, opleiding of training.

OMV
Het is bijna weer tijd voor de goede voornemens. Daarover gaat mijn kennistip. De halfwaardetijd van kennis wordt steeds korter. Dat geldt ook voor ons communicatievak. We moeten dus voortdurend bijleren over Ons Mooie Vak.

In mijn jonge jaren als communicatieprofessional heb ik allerlei cursussen gevolgd, waaronder de cursus voor het NGPR examen bij Van der Hilst. Dat bestaat niet meer maar het was een combinatie van wat nu B en C heet. Op mijn 35ste ben ik begonnen aan de toen nieuwe opleiding Communicatiewetenschap in Nijmegen en daar ben ik later ook gepromoveerd. Hoe meer ik leerde, hoe leuker het werd. Leren is verslavend. Ik ben er nooit meer mee opgehouden.

Ik weet het, het kost tijd, en die is er eigenlijk niet. In het communicatievak werkt iedereen zich een slag in de rondte. Dan is het lastig om tijd vrij te maken om bij te leren. Een grote studie of lange cursus is misschien teveel van het goede. Maar er zijn nog veel meer opties.

Richt een leesclub op met je team. Iedere twee maanden een ander boek op de agenda met als belangrijkste thema: wat hebben wij hieraan in ons dagelijks werk? Lukt dat niet? Maak dan een lijstje van leuke bijeenkomsten van Logeion en gebruik die als basis voor jullie vakontwikkelingsagenda. Of richt een intervisieclub op. Inventariseer wie welke competenties heeft, zodat je weet wie over welke kwesties veel weet. Weet je wat zo leuk is daarvan? Als je eenmaal bekend staat om jouw bijzondere competentie, krijg je er ook steeds meer zin in om die competentie nog weer verder te verbeteren. Men zegt wel dat de beste manier om te leren is door er les in te geven. Dat geldt ook voor zo’n intervisieclub. Wat ook goed werkt is af en toe een middag uittrekken om te bespreken wat er zoal fout ging in de afgelopen periode. We zijn er niet goed in om te delen wat we niet goed doen; als je je fouten etaleert, lijkt het net alsof je het niet kunt. Toch is dat de enige manier om met elkaar te bespreken hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken. Je leert bovendien meteen dat je niet de enige bent die fouten maakt. Ook heel prettig om te ontdekken.

Werk je alleen of met z’n tweeën en kun je dus geen leesclub of intervisieclub met je eigen team oprichten? Zoek dan collega’s in aanverwante organisaties op of juist in heel andere organisaties maar wel in jouw buurt of word lid van een lokaal of regionaal netwerk in jouw buurt. Zoek daar gelijkgestemden en richt met elkaar een vakontwikkelingsclubje op. Dan kijk je meteen in de keuken bij een ander. En daar leer je ook weer een heleboel van. Spreek wel af dat alles wat je met elkaar bespreekt binnenskamers blijft. Dan kun je vrijer uitwisselen. Want alleen dan leer je er ook echt van.

Zo ontwikkel je nieuwe competenties die jouw organisatie en jouw klanten ook weer meer waarde opleveren. Zo val je op en breng je Ons Mooie Vak verder in positie. Wie wil dat nou niet? Weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan eerst je eigen Persoonlijk Ontwikkeling Plan en neem je voor dat je je daar in 2020 aan gaat houden.

 

DOWNLOAD HET POP MODEL

 

Auteur: Betteke van Ruler
Betteke van Ruler, auteur van veel boeken over het communicatievak en mede-eigenaar van de Van Ruler Academy, www.vanruleracademy.nl.

 

Betteke van Ruler

Betteke van Ruler, auteur van veel boeken over het communicatievak en mede-eigenaar van de Van Ruler Academy.

Inspirende nieuws & blogposts

De X-factor naming en shaming als dagelijkse kost

Jul 2, 2024
Column van Vera de Witte: Social media en communicatieprofessionals - wat zijn de uitdagingen en verantwoordelijkheden? Communicatieprofessionals..
Lees verder

Met CommPas maak je als het ware een foto van jezelf als communicatieprofessional

Jul 2, 2024
Iedereen die bij Van der Hilst de opleiding communicatieprofessional, senior communicatieprofessional of executive communicatieprofessional (Van der..
Lees verder

Alsjeblieft, beginnend woordvoerder: drie gouden tips van expert Inge Meilink

Jun 6, 2024
‘Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen!’ Hoor je dat nu goed? Vanaf je werkplek kijk je uit het raam, drie verdiepingen naar beneden. En ja hoor: bij..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Leuk zelfs! Nadia, Barbara, Danet en Camila beantwoorden graag jouw vragen of brengen je in contact met een collega die je verder kan helpen. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@hilst.nl of bel 033-450 5000