Rishma Cats-Harinandan Singh
Dec 12, 2019

Een goed verhaal is meer dan tekst. Dat weten communicatieprofessionals als geen ander.
Zeker 70% van de impact van communicatie komt van non-verbale communicatie. En dan bedoel ik meer dan alleen het stemgebruik, de lichaamshouding en de mimiek van iemand.
Een goed verhaal raakt écht wanneer er congruentie is tussen wie je bent, waar je voor staat, wat je zegt en hoe je dat uitdraagt.

Aristoteles gebruikte in de kunst van de retoriek drie belangrijke ijkpunten: pathos, logos en ethos.

Pathos gaat over de aansluiting in je redevoering bij de emotie van je publiek. Dit vraagt om een belangrijke vaardigheid, namelijk ‘je kunnen verplaatsen in de ander’.

Logos gaat over de opbouw van je argumenten in het pleidooi of de redevoering. Is het te volgen en logisch voor de ander? Hier komt een gedegen inhoudelijke voorbereiding goed van pas.

Ethos gaat over de geloofwaardigheid en authenticiteit van de spreker als mens. Klopt wat je zegt met wie je bent en waar je voor staat? Dit ijkpunt is misschien wel de meest ingewikkelde van de drie. Want dit gaat over je overtuigingen, waarden en identiteit.

Sta eens bewust stil bij jouw eigen congruentie of van degene die je adviseert. Bekijk bijvoorbeeld een interview terug en reflecteer daarop, zonder er iets van te vinden. Wat valt je dan op?

Rishma Cats-Harinandan Singh

Docent bij Van der Hilst in het Top College Leiderschap Veranderkundige/Communicatieregisseur bij de Gemeente Schiedam

Inspirende nieuws & blogposts

Mark van Vuuren: Stel een vraag

Mar 22, 2023
Waar begon communicatie voor wetenschapper en docent Mark van Vuuren? Welke 3 geeltjes moet jij volgens hem naast je computerscherm hebben hangen?..
Lees verder

Interne communicatie: we delen onze inspiratiebronnen

Mar 7, 2023
Interne communicatie krijgt bij steeds meer bedrijven aandacht. Zowel in het publiek domein als bij profit organisaties worden middelen, budget en..
Lees verder

Historisch besef, het clubgevoel en de invloed van aanpalende vakgebieden

Feb 7, 2023
Ontwikkelmanager Folkert Reith deelt zijn bevindingen na een paar maanden werken bij Van der Hilst Communicatie: ‘In deze functie en bij deze..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed dix nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostru exerci tation ullamcorpe.