Liesbeth Dohmen
Jun 14, 2023

Maar wel een vriend met een gebruiksaanwijzing. Want voer je algemene ‘prompts’ in dan krijg je crappy teksten. ChatGPT maakt jou als schrijver helaas niet helemaal overbodig. Het is dus zaak om je nieuwe vriend een heel specifieke briefing te geven. En zo doe je dat.

1.Yep, daar zijn ze weer: doel, doelgroep en onderwerp

Je kunt deze woorden waarschijnlijk wel dromen. Ook voor ChatGPT is dit hét vertrekpunt. Zorg dus dat je ze duidelijk in je prompt zet. Bijvoorbeeld: “Schrijf een facebook-bericht van maximaal 5 zinnen voor alle inwoners met een fiets van de gemeente Utrecht over het verwijderen van fietsen bij het station op 9 en 10 april.”

 Je kunt ChatGPT trouwens ook de juiste rol geven. “Je bent een expert in het maken van creatieve social media posts en online content.” Maar denk ook eens aan een andere rol dan die van schrijver. Welke beroepsgroep of welke autoriteit kan jou het beste helpen met je taak? Een psycholoog? Een FBI-agent gespecialiseerd in ondervragingstechnieken? Een fietsenmaker?

Schrijftraining krijgen van Liesbeth? Volg de training Creatief schrijven voor communicatieprofessionals. Lees hier het programma.

2.Vraag of ChatGPT jou kan interviewen

Twijfel je nog over de inhoud? Vraag aan ChatGPT om jou te interviewen. “Welke informatie heb je van mij nodig om het beste Facebook-bericht te kunnen maken? Stel me zoveel mogelijk vragen.” Of “Welke vragen hebben de inwoners van een gemeente over het parkeren van hun fiets bij het station?” Dit doe je dus voordat je ChatGPT een complete tekst laat opleveren. En … hoe beter je antwoord geeft op deze vragen, hoe beter de tekst die je krijgt.

3. Bedenk welke stijl en vorm je verwacht

Doe je niks, dan krijg je een veilige, beetje saaie schrijfstijl. Maar past die wel bij jouw organisatie? Geef ChatGPT daarom relevante voorbeelden van content die je mooi vindt. Lever bijvoorbeeld links naar vergelijkbare artikelen of social media posts. Dit helpt ChatGPT om een beter begrip te krijgen van de gewenste stijl en toon. Of geef in de vorm van een prompt aan welke stijl je verwacht. “Schrijf zo eenvoudig mogelijk.” 

Ook over de vorm en lengte kun je instructies geven: “Lever je ideeën op in een tabel.” Of: “Schrijf een blog van maximaal 600 woorden, inclusief de titel en maximaal 3 tussenkoppen. Gebruik ook af en toe een citaat van <naam>” Of “Maak de tekst scanbaar.”

4. Vraag ChatGPT om verbeteringen

Heb je stap 1, 2 en 3 genomen? Dan krijg je al een heel aardige tekst. Maar je bent er nog niet. Je kunt ChatGPT nu zichzelf laten redigeren. Daarvoor moet je wel weer zeer specifieke opdrachten geven. Ben je tevreden over de intro? Of mag die wel wat creatiever? Is er voldoende afwisseling qua schrijfstijl? Waar wil je verbetering zien? Moet het SEO zijn, zitten de juiste keywords erin? Je begrijpt: je hebt zelf behoorlijk wat tekstkennis nodig om zulke opdrachten te kunnen geven.

5. De laatste stap: redigeer de tekst van ChatGPT zelf

Mijn persoonlijke ervaring is dat ChatGPT een aardige basistekst oplevert, maar dat je zelf toch nog stevig moet schaven. Ook deze blog heb ik met hulp van ChatGPT geschreven. (Maar, sorry ChatGPT, jouw versie lijkt totaal niet meer op deze tekst.) Je verbetert de voorbeelden. Je voegt nog iets persoonlijks toe. ChatGPT blijft ondanks al je instructies toch een machine. En dat merk je aan de tekst. Levert het dus tijdwinst op? Niet perse. Maar het helpt je wel om uitstekende tekst te schrijven waar goed is over nagedacht. En… je hebt dankzij je nieuwe bestie nooit meer dat akelige witte scherm dat naar je staart.

 
 PS: Natuurlijk zet je geen vertrouwelijke bedrijfs- of klantinformatie in ChatGPT.

Dit blog is eerder gepubliceerd op de website van Superscript. Op hun website lees je meer artikelen over schrijven.

 Liesbeth Dohmen geeft de training Creatief schrijven voor Communicatieprofessionals.

 

Liesbeth Dohmen

Lees, luister en kijk meer!

Training Creatief schrijven voor Communicatieprofessionals

mei 24, 2022
Deze driedaagse schrijftraining is de tofste die er is. Nou ja, dat is onze eigen, bescheiden mening. We leggen de loep op iedere tekst die je schrijft. Welke mogelijkheden zie je? Welke schrijftechniek past daarbij? Hoe kom je écht verder als je schrijft?
Lees verder

Essay en kennissessie Beroepstrots Betteke van Ruler

Mar 12, 2024
Betteke van Ruler schreef speciaal voor het 50-jarig jubileum van Van der Hilst een essay over beroepstrots. Betteke mist die trots namelijk wel eens..
Lees verder

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem contact met ons op!