Hoe blijf je als communicatieprofessional van waarde in een omgeving die steeds sneller verandert en meer van je vraagt? Bij Bedrijfsvoering Drechtsteden weten ze: blijvend ontwikkelen is geen luxe, maar noodzaak. Bij 100 communicatiecollega’s, verdeeld over lokale teams van uiteenlopende grootte en in verschillende samenstellingen, is volop behoefte aan verdieping, verbreding én inspiratie. Daarom startten ze een maatwerktraject dat aansluit op de dagelijkse praktijk én toekomstgerichte ambities van dit grote team en haar werkomgeving. In drie artikelen belichten we dit traject vanuit drie perspectieven: die van de opdrachtgever, de trainers en een van de deelnemers.
In dit artikel komen Niels Lange en Chris Mulder aan het woord. Zij geven trainingen als onderdeel van dit maatwerktraject, Niels over ‘Content met impact’ en Chris de training ‘Train-de-trainer’. Naast deze losse trainingen bestaat het maatwerktraject onder de naam ‘C-Academie’ ook uit de training ‘Woordvoering en Bestuurscommunicatie’ en een aangepaste versie van de C-opleiding van Van der Hilst Communicatie. Het hele traject is gelinkt aan de dagelijkse realiteit van de zeven gemeenten, die onder Bedrijfsvoering Drechtsteden – en dan specifiek het communicatieteam - vallen. Met als overkoepelend doel het verbeteren van zowel de individuele ontwikkeling als de teamcapaciteiten.
Content met impact: een inkijkje
In een tijd waarin content ons op alle mogelijke manieren wordt aangeboden, is het steeds lastiger om echt op te vallen en je doelgroep te bereiken. Dat is ook herkenbaar voor Bedrijfsvoering Drechtsteden. Daarom leert Niels de deelnemers tijdens de tweedaagse training ‘Content met Impact’ aan welke knoppen je kunt draaien om alsnog impact te maken. De rode draad is de 'gouden driehoek van impact': kernboodschap, doel en doelgroep. Niels stelt: ‘Als je die drie scherp hebt, kom je al een heel eind. Zelfs in een wereld vol overvloedige content.’
Tijdens deze training vertalen ze de theorie meteen naar de praktijk doordat de deelnemers zelf casussen aandragen en met elkaar in groepen werken aan de uitwerking. ‘De training nodigt uit tot vertraging, even uit de waan van de dag stappen en bewust nadenken over hoe je communiceert. En dat in kleine groepjes, waardoor nieuwe inzichten ontstaan: het bepalen van je kernboodschap, doelgroep, en welk doel de ontvanger heeft, doe je immers het beste samen’, gaat Niels verder. Naast de basis gaat de training ook in op gedragscommunicatie, het inzetten van AI om je content te versterken en effectief beeldgebruik. Niels legt uit: ‘Beeld wordt in de praktijk vaak als sluitstuk gezien – ‘Oh ja, er moet ook nog een plaatje bij’ - , terwijl het een krachtig middel is om je boodschap over te brengen en je te onderscheiden.’
De kracht zit in de kruisbestuiving
De tweedaagse training ‘Content met impact’ die Niels begeleidt, heeft hij ondertussen drie keer gegeven aan medewerkers van de verschillende gemeenten van de Bedrijfsvoering Drechtsteden. Niels: ‘Het is keer op keer een diverse groep: adviseurs, contentmakers en medewerkers van ‘de newsroom’. Sommigen kennen elkaar al, anderen nog niet. Dat maakt de training niet alleen inhoudelijk waardevol, maar zorgt er ook voor dat collega’s uit verschillende gemeenten in wisselende rollen elkaar ontmoeten en van elkaar leren’. Chris Mulder herkent dat voordeel ook in zijn training voor trainers. ‘De kracht zit in de kruisbestuiving’, zegt Chris. ‘De mix van verschillende communicatiefuncties bij grote en kleine gemeenten zorgt voor diverse perspectieven, waardoor de leerervaring rijk en praktijkgericht is.’ De deelnemers aan deze training geven naast hun vaste functie binnen de Bedrijfsvoering Drechtsteden vaardigheids- en communicatietrainingen. Bijvoorbeeld tijdens de Academieweek, die ze jaarlijks voor alle medewerkers organiseren.
Veilige leeromgeving om te shinen of stralend te falen
Chris vertelt verder: ‘Ik zie deelnemers met en van elkaar leren, omdat collega’s expertise en ervaringen delen die ze herkennen van hun eigen werkzaamheden. Voordat we die stap maken, besteed ik altijd eerst aandacht aan een veilige leeromgeving. Het is extra spannend om aan collega-trainers jouw trainingstechnieken te laten zien. Door te investeren in een veilige sfeer, durven ze meer te experimenteren en dat zorgt voor groei. Zodat ze uiteindelijk kunnen shinen of stralend falen. In de groep ontdekken ze nieuwe methodes die ze in hun eigen werk kunnen toepassen. Tegelijkertijd bouwen ze aan hun collegiale netwerk, waardoor ze elkaar op een later moment makkelijker opzoeken bij een hulpvraag of om te sparren.’
Nadruk op borging en gedragsverandering
‘Trainen is niet alleen kennis zenden, maar een flow creëren waarin je demonstreert, discussieert en doet’, legt Chris uit. ‘Dat is precies wat ik de deelnemers leer en zelf ook laat zien tijdens deze training: practice what you preach. Het mooiste is wanneer deelnemers echt tot inzichten komen - bijvoorbeeld hoe ze een groep geboeid houden en weerstand bij deelnemers ombuigen. Een andere belangrijke uitdaging bij trainingen is de transfer van de opgedane kennis naar de praktijk. Gedragsverandering bereik je sneller met de juiste borging. Daarom stimuleer ik reflectie en laat ik deelnemers vaak een e-mail aan zichzelf schrijven met daarin hun leerdoelen. Die stuur ik dan een tijdje na de training als geheugensteuntje aan ze toe. Het hogere doel is altijd om communicatieprofessionals sterker te maken en hen meer zelfvertrouwen te geven. Zodat ze vanuit stevigheid bijdragen aan effectieve communicatie’, besluit Chris.
Aandacht voor ontwikkeling
De ‘C-Academie’ biedt het communicatieteam van Bedrijfsvoering Drechtsteden niet alleen de kans om zich inhoudelijk te versterken, maar ook om de onderlinge samenwerking buiten de muren van de eigen gemeente te verbeteren. Bedrijfsvoering Drechtsteden zet zichzelf hiermee ook op de kaart als werkgever met aandacht voor ontwikkeling van haar medewerkers.
In drie artikelen belichten we dit traject vanuit verschillende perspectieven: die van de opdrachtgever, de trainers en een van de deelnemers. De ervaring van opdrachtgevers Liliane Ruyters en Marieke Kuysters en deelnemer van de C-opleiding Sanne Waldekker lees je hieronder.