Inge van Tol
Jan 12, 2024

...omdat af -en toe een beetje klagen oplucht en relativeert!

We houden van ons vakgebied: het communicatievak is altijd in beweging. Maar, soms brengt de wonderlijke wereld van communicatie ook frustraties met zich mee. In dit blog een opsomming van - vast en zeker herkenbare – ergernissen. Waarmee we met een knipoog de mindere mooie kant van ons geliefde vak belichten. Gewoon, omdat af en toe klagen oplucht én relativeert. 

We presenteren je: de top 10 ergernissen in het communicatievak
In willekeurige volgorde. En op basis van de input van verschillende deelnemers en mentoren. 

#1 Iedereen ‘heeft verstand van’ communicatie 
Dat gaat zo ver, dat je – met name in geval van teksten of content – van minstens vijf collega’s een akkoord moet krijgen. Zelfs als je bent gestart met een gedegen briefing. Eindresultaat? Vaak een lousy eindproduct waar jij (of de afdeling Communicatie) vervolgens wél op wordt afgerekend.

#2 Krijg je vooraf akkoord op dat jaarplan, moet je nóg voor ieder project strijden
Met veel tijd en energie stel jij een jaarplan samen en daarvoor krijg je de handen op elkaar. Zo klaar als een klontje, zou je denken. Maar vervolgens moet je gedurende het jaar alsnog strijd voeren over welke project voorrang krijgt. Het jaarplan wordt totaal losgelaten en iedere opdrachtgever vindt, uiteraard, zijn/haar eigen project het belangrijkste. Zucht…

#3 Projectleiders die geen projectplannen maken
Zodat je ook geen gedegen communicatieaanpak kunt ontwikkelen. Want: ‘Begin maar alvast met wat jij denkt dat effect heeft.’ En in dezelfde categorie: onvolledige informatie krijgen. Waardoor je zelf nog heel veel vragen moet stellen voordat je aan de slag kunt.

#4 Opdrachtgevers die zelf al hebben bedacht welk communicatiemiddel het beste werkt 
En dus niet openstaan voor een gesprek om in overleg te bepalen wat werkt. Voor dat laatste is natuurlijk geen tijd… 

#5 En ja hoor: ineens bepaalt de directie dat iets NU opgepakt moet worden 
Door actualiteit in de maatschappij of politiek is er op directieniveau ineens wél urgentie voor dat project. En dat betekent dat jij met je team deze week, vandaag, eh..… NU aan de slag moet. Daar gaan je zorgvuldige planning en strategie…

#6 Hey communicatieprofessional, maak jij even een vergaderverslag of presentatie? 
Hoezo niet? Jij bent toch van communicatie? 

#7 Waarom een podcast? Omdat zij het ook hebben! 
Een opdrachtgever die iets wil omdat de concurrent het ook (al) heeft. Huh? Zo werkt dat toch alleen bij kinderen? 

#8 Kan je even een communicatiecampagne opzetten? 
Even?! Oftewel: de hoeveelheid werk die bij ‘een simpele vraag’ komt kijken. Dát wordt vaak onderschat.

#9 Een directie die besluit dat het klaar is met speechen op events
Een directie, die na een paar keer spreken tijdens strategische live events doodleuk zegt ‘het welletjes te vinden’ om weer voor de troepen te staan. Gewoon, omdat ze er geen zin meer in hebben. Dat is hetzelfde als een verkoopmedewerker die niet meer achter de kassa wil staan. Toch? 

#10 ‘Ik wil een video. Als jij ‘m niet maakt dan vraag ik mijn neef/tante/buurman wel.’ 
Een klassiekertje. Maar niet in de positieve zin van het woord. ‘Kun je even de huisstijl/leader/bumpertjes naar mij mailen? Dan stuur ik ze alvast door.’ 

Disclaimer: bovenstaande voorbeelden kunnen zorgen voor een enorm energielek. Maar we mogen niet vergeten dat ons vak vooral prachtig en dynamisch is. Elke uitdaging brengt nieuwe inzichten en kansen om te groeien. Dus, communicatiehelden, laten we samen onze frustraties omarmen en blijven streven naar de pareltjes die ons vak zo uniek maken. En blijkt de ergernis hardnekkig? Kaats de bal dan terug, ren hard weg, zoek een andere baan of stuur de ander naar een training of opleiding.😉

Inge van Tol

Marketingcommunicatieprofessional met een flinke dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid; zo zou ik mezelf omschrijven. Ik word blij van positieve mensen, dat ben ik namelijk zelf ook. Doe niets liever dan me verplaatsen in de ander of dat nu een bedrijf of een persoon is. Zodat ik vervolgens aan de slag kan met het schrijven van creatieve teksten, het ontwikkelen van een (online)strategie, het uitdenken van een campagne, het organiseren van een webinar of het maken van content voor social media.

Inspirende nieuws & blogposts

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Verandercommunicatie praktische tips die je kunt toepassen in jouw werkomgeving

Feb 13, 2024
Veranderingen zijn aan de orde van de dag, of ze nu groot of klein zijn, of ze nu van binnenuit of van buitenaf komen. Heb je te maken met een..
Lees verder

Verandercommunicatie in de praktijk bij gemeente Den Haag

Jan 15, 2024
‘Inspirerend praktijkverhaal. Borre Benjamins en Leonie Otto waren beiden als strategisch communicatieadviseur betrokken bij een verandertraject bij..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Leuk zelfs! Nadia, Barbara, Danet en Camila beantwoorden graag jouw vragen of brengen je in contact met een collega die je verder kan helpen. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@hilst.nl of bel 033-450 5000