Hugo Louter
Jan 7, 2020

Je moet kiezen. Website optimaliseren of een nieuwe site bouwen? In deze blogpost geef ik 4 argumenten voor het bouwen van een nieuwe site. Omdat het soms noodzakelijk is om grotere stappen te maken in het verbeteren van de gebruikerservaring op een website.

Waarom zijn herschrijven, herschikken, meten en verbeteren niet altijd de beste optie? Toegegeven, een site optimaliseren is vaak goedkoper. Eerder gaf ik zelfs 5 argumenten voor continu optimaliseren van een website. Maar er zijn situaties dat een oude website niet meer te redden valt.

1. De website is niet mobielvriendelijk

mobiel vriendelijke websiteDeze tijd – of eigenlijk: de gebruiker – stelt allerlei eisen aan websites waar we ons vijf jaar geleden nog niet of nauwelijks van bewust waren. Veel websites worden tegenwoordig vaker op kleine schermen bekeken dan op desktopcomputers. De groei van de internetbevolking wereldwijd vindt vooral plaats via mobiele schermen. ‘Multi-platform’ is de norm voor de mensen die ook beschikking hebben over een groot scherm. Google indexeert primair de mobiele versie van een website. Weet jij hoe je website eruit ziet op kleine schermen? Kortom: een mobielvriendelijke website is noodzakelijk.

2. De techniek hindert de gebruikerservaring

Zorgt een verouderde architectuur ervoor dat de toegankelijkheid van de website in gevaar komt? Pagina’s die langzaam laden door een achterhaalde site-architectuur? Flash en frames? Daar wil je een keer vanaf. Hetzelfde geldt voor koppelingen met systemen (zoals mijn-omgevingen of productcatalogi) die groei van de resultaten of verbetering van de gebruikerservaring in de weg staan. Zit je opgescheept met een CMS dat je niet toestaat om een pagina te structureren met headings of geen veld 'meta description' heeft? Weg ermee!

3. Problemen met de leverancier

Helaas ondervinden veel organisaties problemen met licenties van Content Manangement Systemen (CMS). Sommige webbouwers profiteren van de vendor lock-in, een afhankelijkheid die zij gecreëerd hebben en verplichten hun klanten hierdoor periodiek een update van het CMS aan te schaffen. Waanzin natuurlijk, en een extra argument om in zee te gaan met bouwers van open source CMS’en die updates gefaseerd doorvoeren. Want zit je in het schuitje van een gepatenteerd CMS? Dan moet je vaak meevaren – vaak met gigantische migratieprojecten tot gevolg. Een andere categorie is de webbouwer die een rommeltje maakt van het beheer. Krijg je ondanks een duur service level agreement (SLA) en alleszins redelijke wensen en verwachtingen geen zicht op de mogelijkheden voor doorontwikkeling van het platform? Neem afscheid en begin met een nieuwe site.

4. Je ideeën over de doelstellingen van de website veranderen

Er zijn natuurlijk niet alleen externe argumenten voor het vervangen van een website. Nieuwe aandacht voor je klanten of sitegebruikers is vrijwel altijd positief, zelfs als die aandacht komt in de context van heroverwegingen of bezuinigingen. Een website is een kostbaar middel, te kostbaar om niet doelgericht te werken. Put your money where your mouth is: is de website gericht op de doelgroepen in je marketingcommunicatieplan? Is de conclusie van een content audit dat het merendeel van de pagina's niet-functioneel is of niet bezocht wordt? Moet je van een publiekswebsite naar een website voor B2B leadgeneratie? Allemaal goede redenen om op basis van een nieuwe contentstrategie de complete website op de schop te gooien.

Hugo Louter

Hugo Louter is zelfstandig Content strategist.

Inspirende nieuws & blogposts

Zo bevorder jij als communicatieadviseur diversiteit, gelijkheid en inclusie

Apr 14, 2025
In een tijd waarin diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) onder druk staan, is de rol van communicatieadviseurs extra belangrijk. Jij hebt een..
Lees verder

Inclusief schrijven is slimme communicatie (en straks wettelijk verplicht)

Apr 14, 2025
Staat er in je agenda al een grote rode cirkel om 28 juni 2025? Dan gaat namelijk de European Accessibility Act (EAA) in. En dat betekent dat wij als..
Lees verder

Communicatie is meer dan zenden: het is luisteren, verbinden en handelen vanuit wederzijds begrip

Apr 1, 2025
Communicatieprofessional Kaoutar El Oualid aan het woord: Binnen de gemeente Utrecht werkt Kaoutar El Oualid aan meer dan alleen communicatie. Als..
Lees verder

Opinieblog: tijd voor een nieuwe socialmediastrategie

Mar 25, 2025
Elke ochtend scroll ik door mijn LinkedIn-feed en zie het steeds vaker: kritische posts over social media. Vakgenoten die twijfelen of ze nog op X..
Lees verder

Hoe visualisaties helpen bij het vertellen van je verhaal

Feb 20, 2025
Het idee van datavisualisatie is niet nieuw: een van de oudste voorbeelden van datavisualisatie is een kaart van Napoleon’s Russische veldtocht uit..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Leuk zelfs! Nadia, Barbara, Danet en Camila beantwoorden graag jouw vragen of brengen je in contact met een collega die je verder kan helpen. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@hilst.nl of bel 033-450 5000