Marjan Swart
Jun 27, 2019

 

Teamflow: wat heb je daarvoor nodig?

Als teamcoach en in eerdere jaren als afdelingsmanager ben ik gefascineerd door de kracht van een team dat soms optimaal aanwezig is en soms lijkt te zijn verdwenen.

Hoe kan dat? En wat moet er gebeuren om die teamflow (weer) tevoorschijn te toveren?

Teamflow creëer je door een combinatie van:

 • aandacht voor individuele medewerkers;
 • aandacht voor het team als geheel;
 • de leidinggevende van het team neemt een cruciale positie in.

Teamkracht is goed voor de organisatie én goed voor het individu

In mijn huidige rol als manager Begeleiden bij Van der Hilst houd ik me bezig met opdrachten, die allemaal met het begeleiden van professionals te maken hebben.

Organisaties kiezen er steeds vaker voor om als team of functiegroep samen een professionaliseringsslag te maken. Een goede ontwikkeling! Ik geloof dat er meestal meer veerkracht, creativiteit en kwaliteit in een team zit dan er soms uitkomt. En een teaminvestering levert veel op, niet alleen voor het team als geheel maar ook voor de afzonderlijke professionals. Sowieso groeit hierdoor de zichtbare bijdrage van het team of functiegroep voor de organisatie. En dat is goud.

Hulp van buitenaf

Vaak heb je als leidinggevende van een team niet de juiste afstand om te zien waar jouw team bij gebaat is. Door onze jarenlange ervaring in het begeleiden van teams kunnen we meestal snel analyseren ‘hoe het komt dat het is zoals het is’ en wat ervoor nodig is om beweging op gang te brengen en ontwikkelingsruimte vrij te maken. 

Het laten begeleiden van je team levert vaak groot resultaat. Denk aan:

 • meer gezamenlijke visie;
 • meer focus;
 • meer samenwerking;
 • meer accountability;
 • een betere zichtbaarheid.

Praktijkvoorbeelden

Helaas is er niet één succesformule waarmee jouw team deze resultaten kan behalen. Daarvoor zijn er te veel factoren van invloed. Wat speelt er in jouw organisatie, hoe is de samenstelling van jouw team zowel qua vaardigheden als qua competenties? En welke uitdagingen spelen er in de omgeving van jouw organisatie? De volgende twee praktijkvoorbeelden geef goed aan hoe divers de uitdagingen zijn die spelen binnen een team. Maar ook hoe verschillend de begeleiding kan zijn.

Het team van Hogeschool Van Hall Larenstein had in korte tijd te maken met veranderingen en ontwikkelingen waardoor het communicatieteam enigszins op drift was geraakt. Samen met Judith van den Hul (Hoofd Marketing en Communicatie van Hogeschool) heb ik een programma ontwikkeld om hun team meer focus, vertrouwen en professionele stevigheid te geven. Door het inzetten van een mix van teambijeenkomsten, individuele coachgesprekken, begeleide intervisie en begeleiding van nieuwe expertisegroepen zag je hernieuwd enthousiasme bij de teamleden. Een flinke investering in zichzelf als persoon en professional voor de individuele teamleden. Maar het resultaat was, naast het herstelde vertrouwen, ook een gezamenlijke visie ontwikkeling op belangrijke onderwerpen.

Het team van Evelyne Esveld (Hoofd Corporate Communications TU Delft) had behoefte aan verdere professionalisering. De TU Delft wil zich gerichter nationaal en internationaal positioneren. Samen met Evelyne bedacht ik een maatwerkprogramma gericht op competentieversterking. Het maatwerkprogramma bestond uit:

 • inhoudelijke boost en werken aan een eigen business-case;
 • individuele zelfscan met duidingsgesprek;
 • training gericht op competenties en professionele attitude;
 • begeleide intervisie.

De klantcase van de TU lees je hier. Ik hoop nog vele teams te mogen begeleiden en te laten ervaren hoeveel meer er mogelijk is door optimaal samen te werken. Professionals te laten ervaren hoeveel werkplezier, energie en voldoening dit geeft. 

Als je meer wilt weten over teamoptimalisatie of  opzoek bent naar andere teambegeleiding neem dan vooral contact met me op. Ik vind het leuk om met je in gesprek te gaan.

Lees hier hoe  je een aanvraag doet voor een maatwerkt incompanytraject.

 

Marjan Swart

Inspirende nieuws & blogposts

Contentcreatie als spel

Feb 15, 2024
Ben jij ook een trouwe Van der Hilst-podcast luisteraar? Dan ben je vast helemaal gewend aan de stem van interviewer Patrick Regan. Opgelet: in deze..
Lees verder

Verandercommunicatie praktische tips die je kunt toepassen in jouw werkomgeving

Feb 13, 2024
Veranderingen zijn aan de orde van de dag, of ze nu groot of klein zijn, of ze nu van binnenuit of van buitenaf komen. Heb je te maken met een..
Lees verder

Verandercommunicatie in de praktijk bij gemeente Den Haag

Jan 15, 2024
‘Inspirerend praktijkverhaal. Borre Benjamins en Leonie Otto waren beiden als strategisch communicatieadviseur betrokken bij een verandertraject bij..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed dix nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostru exerci tation ullamcorpe.