Teamflow: wat heb je daarvoor nodig? Als teamcoach en in eerdere jaren als afdelingsmanager ben ik gefascineerd door de kracht van een team dat soms optimaal aanwezig is en soms lijkt te zijn verdwenen. Hoe kan dat? En wat moet er gebeuren om die teamflow (weer) tevoorschijn te toveren? Teamflow creëer je door een combinatie van:
Teamkracht is goed voor de organisatie én goed voor het individu In mijn huidige rol als manager Begeleiden bij Van der Hilst houd ik me bezig met opdrachten, die allemaal met het begeleiden van professionals te maken hebben. Organisaties kiezen er steeds vaker voor om als team of functiegroep samen een professionaliseringsslag te maken. Een goede ontwikkeling! Ik geloof dat er meestal meer veerkracht, creativiteit en kwaliteit in een team zit dan er soms uitkomt. En een teaminvestering levert veel op, niet alleen voor het team als geheel maar ook voor de afzonderlijke professionals. Sowieso groeit hierdoor de zichtbare bijdrage van het team of functiegroep voor de organisatie. En dat is goud. Hulp van buitenaf Vaak heb je als leidinggevende van een team niet de juiste afstand om te zien waar jouw team bij gebaat is. Door onze jarenlange ervaring in het begeleiden van teams kunnen we meestal snel analyseren ‘hoe het komt dat het is zoals het is’ en wat ervoor nodig is om beweging op gang te brengen en ontwikkelingsruimte vrij te maken. Het laten begeleiden van je team levert vaak groot resultaat. Denk aan:
Praktijkvoorbeelden Helaas is er niet één succesformule waarmee jouw team deze resultaten kan behalen. Daarvoor zijn er te veel factoren van invloed. Wat speelt er in jouw organisatie, hoe is de samenstelling van jouw team zowel qua vaardigheden als qua competenties? En welke uitdagingen spelen er in de omgeving van jouw organisatie? De volgende twee praktijkvoorbeelden geef goed aan hoe divers de uitdagingen zijn die spelen binnen een team. Maar ook hoe verschillend de begeleiding kan zijn. Het team van Hogeschool Van Hall Larenstein had in korte tijd te maken met veranderingen en ontwikkelingen waardoor het communicatieteam enigszins op drift was geraakt. Samen met Judith van den Hul (Hoofd Marketing en Communicatie van Hogeschool) heb ik een programma ontwikkeld om hun team meer focus, vertrouwen en professionele stevigheid te geven. Door het inzetten van een mix van teambijeenkomsten, individuele coachgesprekken, begeleide intervisie en begeleiding van nieuwe expertisegroepen zag je hernieuwd enthousiasme bij de teamleden. Een flinke investering in zichzelf als persoon en professional voor de individuele teamleden. Maar het resultaat was, naast het herstelde vertrouwen, ook een gezamenlijke visie ontwikkeling op belangrijke onderwerpen. Het team van Evelyne Esveld (Hoofd Corporate Communications TU Delft) had behoefte aan verdere professionalisering. De TU Delft wil zich gerichter nationaal en internationaal positioneren. Samen met Evelyne bedacht ik een maatwerkprogramma gericht op competentieversterking. Het maatwerkprogramma bestond uit:
De klantcase van de TU lees je hier. Ik hoop nog vele teams te mogen begeleiden en te laten ervaren hoeveel meer er mogelijk is door optimaal samen te werken. Professionals te laten ervaren hoeveel werkplezier, energie en voldoening dit geeft. Als je meer wilt weten over teamoptimalisatie of opzoek bent naar andere teambegeleiding neem dan vooral contact met me op. Ik vind het leuk om met je in gesprek te gaan. Lees hier hoe je een aanvraag doet voor een maatwerkt incompanytraject. |