Marcel Smits
Dec 11, 2019

Bubbels

In de aanloop naar Kerst worden de dagen korter en is het sneller donker… De hoeveelheid (online) nieuws stemt mij meer dan anders somber en dat gevoel beïnvloedt dan mijn beeld- en meningsvorming. Ik weet het en ook ik krijg, als ik niet oppas, alleen maar meer van waar ik mij toch al mee omring. Ik word bevestigd in wat ik vind, voel, denk, zeg, lees en post. Ik maak deel uit van mijn ‘bubbels’: die van mijn werk, relatie, status, vriendschap. En zo neem ik dingen voor lief omdat ze nu eenmaal zo gaan en omdat het makkelijk is. Veilig maar ook wel bloedsaai.

Houd een open blik

Collega professionals noemen het een van de grootste uitdagingen van onze tijd: ‘ontbubbelen’. Kritisch zijn op je eigen veronderstellingen en aannames. Je niet laten leiden door de eigen bubbels waarin je verkeert maar zelf op zoek gaan naar andere overwegingen en emoties. Even afstand nemen, kijken en luisteren. Als communicatieprofessional staan wij immers voor wederkerigheid!

Laat je inspireren

Het laatste boek van Rutger Bregman was voor mij een breinkraker… De meeste mensen deugen! Het helpt in deze donkere dagen voor Kerst. Een mooie zoektocht naar een ander mensbeeld, dat mooi afsteekt tegen het sombere beeld dat in mijn bubbels of aan mijn borreltafels opdoemt. 

ontbubbelen

Laat je al lezend inspireren om uit je eigen bubbel te stappen. En herken je mijn bubbel? Lees dan zeker het boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen!

Marcel Smits

Manager Opleiden bij Van der Hilst Communicatie.

Inspirende nieuws & blogposts

Uitdagende communicatierol binnen en buiten de muren van de forensische zorg

Nov 29, 2022
Communicatieprofessional aan het woord: Ypie Veenstra. In haar werk heeft Ypie Veenstra samen met haar twee vaste communicatiecollega’s een niet..
Lees verder

Trainer aan het woord: Edi van Gelder

Nov 9, 2022
Edi van Gelder: ‘Juist adviseurs zouden hun gesprekspartner moeten laten praten om zo beter te kunnen adviseren. In de training adviesvaardigheden..
Lees verder

Technologie, complexiteit en vertrouwen: de toekomst van communicatie!

Nov 9, 2022
  Lisette Kaptein is Ontwikkelmanager bij Van der Hilst Communicatie. Zij heeft onder andere 15 jaar ervaring als communicatieadviseur bij de..
Lees verder

Communicatiever worden als professional, als team of als organisatie?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed dix nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostru exerci tation ullamcorpe.